hjärtats anatomiska uppbyggnad

Tema

skåda fågel i östergötland Ny app i mobilen hjälper män med urinläckage

lätta bilder att rita steg för steg Forskare vid Umeå universitet har utvecklat en app i mobiltelefonen för män som ska genomgå eller som har genomgått en prostatacanceroperation. Appen är en hjälp för att träna muskler i bäckenbotten och motverka urinläckage.

svettas mycket högt blodtryck Appen heter Tät III och ingår i ett forskningsprojekt om urininkontinens vid Umeå universitet. Den är en anpassning av den första appen i projektet som vänder sig till kvinnor med ansträngningsinkontinens.

bära eller brista handbok skorpion och fisk vänskap Skrev och bad om anpassad version
– Jag fick mejl från män som fått besvär med urinläckage efter prostatacanceroperation. Flera använde Tät-appen och tyckte att den fungerade bra, men det fanns önskemål om en anpassning specifikt till deras problem, säger professor Eva Samuelsson som är forskningsledare i Tät-projektet vid Umeå universitet.

kroppkakor recept öland Användningen och effekten följs fortlöpande med anonyma enkäter i appen. Hittills har 42 000 kvinnor svarat på enkäten.

costa del sol málaga andalucía spain iranska ambassaden i stockholm öppettider Ofrivilligt urinläckage vanligare bland kvinnor
Ungefär var fjärde kvinna har besvär av ofrivilligt urinläckage och den vanligaste typen är ansträngningsinkontinens. De viktigaste riskfaktorerna hos kvinnor är graviditet och förlossning. När det gäller män är urininkontinens mer ovanligt men förekomsten ökar brant efter 75 års ålder. Män har oftare andra typer av inkontinens, och det är viktigt att utreda att inte beror på förstorad prostata.

min 9 åring har svårt att somna De flesta som får sin prostata bortopererad på grund av prostatacancer får besvär av urinläckage direkt efter operationen. Ofta går besvären tillbaka, men siffror från prostatacancerregistret visar att en femtedel av dem som opererats fortfarande ett år efter operation uppger att de lider av urinläckage i samband med ansträngning. För att besvären ska gå tillbaka snabbare, och förhoppningsvis minska risken för bestående besvär, rekommenderas bäckenbottenträning inför och efter en prostatacanceroperation.

ryckningar i ögonlock orsak lyssna på pod gratis Ska undersöka om appen underlättar träning
Kvinnor lär sig ofta bäckenbottenträning i samband med besök hos barnmorska och under graviditet. Män däremot, får ofta kunskap om bäckenbottenträning först vid kontakt med uroterapeut eller urolog inför en operation. Användningen av smarta mobiltelefoner ökar stort bland äldre, så en app kan vara ett sätt att nå många.

praktikplatser inom häst – Vi vill nu i en första studie undersöka om appen kan underlätta bäckenbottenträning för män som ska eller har genomgått en prostatacanceroperation. Med anonyma enkäter i appen vill vi samla in synpunkter på funktion, innehåll och användarvänlighet, både från användare och från vården, säger Eva Samuelsson.

slampa för en dag Läs mer på klockargårdens bagarstuga umeå

förrätt skinka ost vad innebär sörja för person Kontakt
Eva Samuelsson, Professor/överläkare, Institutionen för Folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet, [email protected], 063-15 45 53

Läs också

värk benen vid vila funchal väder nu Vi finns där du är voileipäkakku kala reseptit kall sås till rökt lax recept @forskningsnyhet

p3 dokumentär 2015 nya avsnitt
köper begagnade kläder göteborg

Ny app i mobilen hjälper män med urinläckage

arvidssons rörledningsverkstad aktiebolag  lästid ~ 2 min
karlar ülkesi full izle türkçe
gåva till barn ej förskott på arv